onsdag 11 oktober 2017

The Vietnam War.

Jag ser TV-serien ”The Vietnam War” som är en knäckande bra dokumentation i tio delar om det krig som präglade hela min uppväxt. Med först en och sedan två kanaler var TVs genomslagskraft på den tiden stor och det var ett krig som klev rätt in i hemmen. Det kriget väckte sådan avsky att även ”vanliga” människor, undrade vad USA hade i Vietnam att göra. Trots USAs kommunistskräck och ambition att agera storebror blev kriget något som enade många och bidrog till en allt mer växande vänstervåg i väst. 

Jag har sett enormt mycket konst och kultur som varit en direkt reaktion mot det kriget. Det är hemskt att krig kan ge så många kreativa människor inspiration att göra riktigt bra konst men det är också talande för hur centralt och hur starka reaktionerna var. Och det är kanske skillnaden på då och nu? Det finns mycket idag som skulle kunna ena oss mot kapitalism och förtryck men sällan något som är så entydigt och grafiskt som Vietnamkriget. Jag såg en utställning med Gerhard Nordströms Vietnammålningar någon gång tidigt 70tal på biblioteket i Folkets hus vid Nobeltorget. Hans serie om Vietnam turnerade runt på biblioteken i Malmö och var uppställde enligt ett skärmsystem; bilder på kärnfamiljen ute på picknick med blodiga kroppar hängandes i träden. Det gjorde intryck. Eller hur min teckningslärarinna på högstadiet sytt sig en handväska av Vietnamflaggor. 
När vi gjorde utställningen ”Hjärtat sitter till vänster” och var hemma hos konstnären Gunnar Thorén hade han fortfarande uppe Aftonbladets löpsedel om Saigons kapitulation på väggen i sin ateljé.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar